Филипините са преживели по-малко бури през 2023 г., отколкото през последните

...
Филипините са преживели по-малко бури през 2023 г., отколкото през последните
Коментари Харесай

Най-тежката суша за Филипините от десетилетия

Филипините са претърпели по-малко стихии през 2023 година, в сравнение с през последните 25 години, и в този момент са изправени пред евентуално най-тежката суша от десетилетия, оповестиха публични лица, съобщи Агенция Франс Прес.

Тропическият архипелаг, който се подрежда измежду най-уязвимите страни от въздействието на изменението на климата, нормално е обиден от към 20 огромни стихии годишно.

Досега през тази година единствено 10 от тях са достигнали сушата или са се доближили до нея, което е най-малкият брой от 1998 година насам, когато са регистрирани 11, сподели Ана Солис, основен климатолог в държавната метеорологична работа.

До края на годината остават по-малко от три седмици и " наподобява, че върхът ще бъде усъвършенстван ", сподели Солис, като добави, че изменението на климата " евентуално " е фактор.

Филипините стартират да водят метеорологични върхове през 1948 година, сподели Солис.

Вследствие на метеорологичното събитие, известно като Ел Ниньо, Филипините евентуално ще изпитат и " умерена до тежка суша " от февруари до май 2024 година, съобщи пред кореспонденти секретарят на държавния отдел за просвета и технологии Ренато Солидум.

Това би било сравнимо със сушата по време на Ел Ниньо през 1997-1998 година, която беше най-лошият изсъхнал интервал в историята на страната.

Ел Ниньо към този момент е в ход, като донесе по-сухи условия в някои региони на страната, където преваляванията са намалели с до 80 %, сподели Солидум.

Солидум заяви, че до края на май се чака 77% от провинциите в страната да са в положение на суша.

Той прикани държавните организации да стартират да се приготвят, с цел да обезпечат задоволително вода, храна и електричество.

" Трябва да планираме авансово и да го създадем бързо ", сподели той.

Температурите в столицата Манила може да доближат до 38,3 °C през април и май - сравними с тези през 1998 година, сподели той.

В северните региони на основния остров Лусон температурите могат да доближат 41 °C.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР